
Praktycznie mało kto zwraca uwagę na to, jaki olej na co dzień stosuje w swojej kuchni, twierdząc, że olej to olej i po co się nad tym głębiej zastanawiać, co nie do końca jest słusznym podejściem, ponieważ każdy z nich ma inne właściwości płynące dla naszego organizmu. Tak więc np. olej z pestek dyni zalecany jest przede wszystkim na schorzenia układu moczowego i prostaty, jak również na pasożyty. Otrzymywany jest z tłoczenia surowych bądź prażonych pestek dyni, posiada ciemnozielony kolor i nadaje potrawom bogaty orzechowy smak. Jest bardzo cennym źródłem kawasów tłuszczowych, związków blokujących DHT oraz antyoksydantów. Olej z pestek dyni może być stosowany w przypadku wysokiego poziomu złego cholesterolu, ponieważ dzięki zawartości fitosteroli obniża jego wchłanianie w potrawach, które zawierają niekorzystne dla nas substancje. Olej ten znajduje również zastosowanie w przypadku pielęgnacji włosów, gdyż zapobiega ich wypadaniu.